Szociális segítő munka formái

Egyéni esetkezelés

Az egyéni esetkezelés a kliens által hozott problémával induló közös megegyezésen alapuló együttműködés. Célja, hogy az ügyfél képessé váljon életvitele szervezésében, konfliktusai kezelésében, érdekeinek képviseletében és védelmében, problémái enyhítésében illetve megoldásában a lehetőség szerint maximális önállóságra. A segítő kapcsolat lényege az együttműködés a családgondozó és a kliens részéről, amelynek keretében mindkét félnek lépéseket kell tennie a probléma megoldása érdekében. A közösen megfogalmazott cél eléréséhez írásos együttműködési szerződést kötnek.

 

Családot érintő segítőmunka

A családokkal végzett segítő munkákban a családot egy komplex rendszerként értelmezzük, amelyben minden családtag fontos és hatással van a teljes család működésére. A családi szociális munka közvetlenül a család belső működését, alkalmazkodóképességét illetve a környezet és a család kölcsönös viszonyát kezeli.

 

Adományok közvetítése

Nyitvatartási időben, a meghatározott napi élelmiszeradomány osztáson kívül, a felajánlott egyéb adományok közvetítését szervezik munkatársaink. A felajánlott adományokról és igényekről nyilvántartást vezetnek, és összehangolják azokat.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Családsegítés

A szociális szolgáltatások rendszerét a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény foglalja egységes keretbe.

A családsegítés a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatás.

Ellátottak köre

Az ellátandó célcsoport elsősorban az ellátási területen élő:

  • szociális, életvezetési, és mentálhigiénés problémákkal küzdő családok, személyek,
  • az anyagi nehézséggel küzdők,
  • a családban jelentkező működési zavarokkal, illetve konfliktusokkal élők,
  • problémás közösségek, egyéni vagy csoportos készségfejlesztésre szorulók,
  • a tartós munkanélküliek, a fiatal munkanélküliek, az adósságterhekkel és lakhatási problémákkal küzdők, a fogyatékossággal élők, illetve egyéb szociálisan személyek és családtagjaik, a nehéz élethelyzetben élő családok.

 

Gyermekjóléti szolgáltatás

A gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások rendszerét a gyermekek védelméről és gyámügyi szolgáltatásról szóló 1997. évi XXX. törvény szabályozza.

A gyermekjóléti szolgáltatás olyan, a gyermek érdekeit védő speciális személyes szociális szolgáltatás, amely a szociális munka módszereinek és eszközeinek felhasználásával szolgálja a gyermek testi és lelki egészségének, családban történő nevelkedésének elősegítését, a gyermek veszélyeztetettségének megelőzését, a kialakult veszélyeztetettség megszüntetését, illetve a családjából kiemelt gyermek visszahelyezését.

ELÉRHETŐSÉG, NYITVATARTÁS

Név: Kagylóhéj Család- és Gyermekjóléti Szolgálat

Elérhetőség: 6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 54.

Tel.: 62/672-350, 30/579-9151

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitva tartás:

Hétfő: 7:30 – 16 óráig

Kedd: 7:30 – 18 óráig

Szerda: 7:30 – 16 óráig

Csütörtök: 7:30 – 16 óráig

Péntek: 7:30 – 13:30 óráig, (nincs ügyfélfogadás, szakmai nap)

Készenléti ügyelet telefonszáma: 30/616-2535 (krízis esetén)

Hétköznapokon 16 órától, másnap reggel 7:30 óráig, illetve hétvégén péntek délután 13:30 órától, hétfő reggel 7:30 óráig érhető el.

MUNKATÁRSAINK

Török Andrea – szakmai vezető

Benkő-Bánfi Éva - családsegítő

Gyovai Gabriella - családsegítő

Hegyes-Kiss Ágnes - családsegítő

Kardosné Szalkai Nóra - családsegítő

Kovács Pálné Kútvölgyi Ildikó - családsegítő

Nagyné Acsai Anett - családsegítő

Pásztor Fanni Vivien - családsegítő

Szilágyi Tímea - családsegítő

Tarjánné Ráfli Katalin - családsegítő

KAGYLÓHÉJ CSALÁD- ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT 2

KAGYLÓHÉJ CSALÁD- ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT

Köszöntjük a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat oldalán!

A Szolgálat célja, hogy a szociális munka eszközeivel szakszerű segítséget adjon azokban a szociális, lelki, családi, életviteli problémákban, melyekkel a hozzánk fordulók megkeresnek bennünket.

A családsegítés szociális alapszolgáltatási forma, amely személyes gondoskodást nyújtó ellátás a működési területen /Hódmezővásárhely/ élő teljes lakosság, illetve a szociálisan rászorultak részére.

Feladatunk, a családok segítése érdekében, veszélyeztetettséget és krízishelyzetet észlelő jelzőrendszer működtetése. A jegyző, a járási hivatal, a szociális és egészségügyi szolgáltatók, a pártfogói felügyelői, a jogi segítségnyújtói szolgálat, a nevelési- és oktatási intézmények jelzik, az egyesületek, az alapítványok, a vallási közösségek és a magánszemélyek jelezhetik a családsegítést nyújtó szolgálttónak, intézménynek, ha segítségre szoruló családról, személyről szereznek tudomást. A kapott jelzés alapján a családsegítést végző szolgáltató intézmény feltérképezi az ellátási területen élő szociális és mentálhigiénés problémákkal küzdő családok, személyek körét, és személyesen felkeresve tájékoztatja őket a családsegítés céljáról, tartalmáról.

Kérjük, tekintse át a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat oldalait! Ismerje meg szolgáltatásainkat, tevékenységünket.

Megismerheti a beérkezett jelzésekkel folytatott szakmai munkát, amennyiben jelzést kíván küldeni, jelzőlapot tölthet le.

Munkacsoportunk szakmai küldetése, hogy a hozzánk fordulóknak magas színvonalú, egyénre szabott segítőmunkát biztosítsunk úgy, hogy kliensünk a segítő kapcsolatban önsegítő és problémamegoldó képességét megőrizze.

További szempontunk, hogy az időben történő segítségnyújtást biztosítsuk a gyermekjóléti munka során, a gyermekek mindenekfelett álló érdekét tartsuk szem előtt, amelyben a gyermek biztonságos családban történő nevelkedését erősítjük, támogatjuk.

Copyright © Free Joomla! 4 templates / Design by Galusso Themes