Intézményünk bemutatása

Intézményünk története több mint 130 éves múltra tekint vissza. 1893-ban Kovács Ferenc – aki a város országgyűlési képviselője volt - és felesége, Küry Terézia vásárolta meg a régi ingatlant a szegények intézményes gondozása érdekében.

Intézményünk 1950-től szociális otthonként működött, az új épület átadására 1989. január 4-én került sor.

2004. december 4-én vettük fel a Kovács-Küry Időskorúak Otthona nevet.

2006. július 1-től a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ egyik integrált intézménye lettünk.

Átalakulást követően 2024. január 1-től a Hódmezővásárhelyi Kapcsolat Központhoz tartozunk.

Szolgáltatásunk célja életkoruk, egészségi állapotuk, valamint szociális helyzetük miatt rászorult személyek számára tartós bentlakás, teljes körű ellátás, 24 órás ápolás-gondozás biztosítása.

Kovács küry

Az intézmény tömegközlekedéssel (autóbusz) megközelíthető. Az épülettől néhány méterre található a buszmegálló.

Az ellátottak elhelyezését biztosító épület, valamint annak helyiségei teljesen akadálymentesítettek. Az udvar szintén akadálymentesített, rámpák és korlátok állnak rendelkezésére a biztonságos közlekedésnek.

A 200 férőhelyes otthon 100 fő fennjáró és 100 fő betegszobás ellátottnak nyújt biztonságos elhelyezést. A fennjáró lakók szobái 1 és 2 ágyasok, a betegszobák 5, 4, 2 és 1 ágyasok. A szobák elhelyezése az emeleten és a földszinten azonosak.

A földszinten 3 tágas aulában biztosított televízió nézés lehetősége.

      Az betegszobai részen ún. imaszobában biztosítható a vallás gyakorlása.

A fennjáró részen társalgó és teakonyha áll az ellátottak rendelkezésére. A teakonyha lehetőséget nyújt az  ellátottak számára ahhoz, hogy a hozzátartozóiktól kapott vagy a saját maguk által készített ételeket megmelegítsék.

  • Az 1/2000. (I.7.) SZCSM rendeletnek megfelelő fürdőszoba és WC szám nemenkénti megoszlásban biztosított.
  • Az épület szintjei között liftekkel is lehetséges a kényelmes közlekedés.
  • A lakószobákban garantált a folyamatos melegvíz- és fűtésszolgáltatás.
  • Az épület közösségi tereiben, a fürdőszobákban, valamint az illemhelyeken kapaszkodók segítik az ellátottak biztonságos közlekedését.
  • A fertőző betegek ellátására nyolc elkülönítőszoba áll rendelkezésre, ezekben 16 személy helyezhető el szükség esetén. Az elkülönítőszobákhoz tusolók és WC-k is tartoznak. Ezekkel az egységekkel tudjuk biztosítani a kórházból érkező lakóink ideiglenes elhelyezését is.
  • Az orvosi vizsgálatok az ún. orvosi szobában történnek.
  • A dolgozók részére biztosított öltözőhelyiségek, tusolók, nővérdolgozó szoba, valamint részlegenként nővérszobák.
  • További helyiségek: ellátottak számára részlegenként ebédlők, a dolgozóknak személyzeti étkező, fodrász és pedikűrös üzlet, gyógyszertár, foglalkoztató helyiségek, büfé, raktárhelyiségek, varroda és vasalószoba, mosoda.
  • Az intézményhez tartozik több nagy udvarrész, amelyek parkosítottak, az ellátottak levegőzésére, sétájára, szabadidő kellemes eltöltésére kiválóan alkalmasak.
  • Az intézmény belső terét évszaknak és ünnepeknek megfelelően a terápiás munkatársak rendszeresen dekorálják.

 

Intézményünk ellátottjai fizikai, egészségi és mentális állapotuktól függően nyernek elhelyezést az ápolási-gondozási részlegen (ún. „betegszobák”) vagy a gondozási részlegen (ún. „fentjáró”).

Az ápolási-gondozási részlegen

Az ellátottak legyengült, vagy mozgásban korlátozott, illetve pszichoszomatikus állapotuk miatt szükségleteik kielégítésében nagyfokú, esetleg teljes segítséget igényelnek.

 

A gondozási részlegen

Ellátottak többsége viszonylag önálló, szükségleteik kielégítésében nem, vagy csak részlegesen, esetleg átmeneti jellegű segítséget, inkább odafigyelést, irányítást igényelnek.

 


 

Copyright © Free Joomla! 4 templates / Design by Galusso Themes